Budite spremni predložiti i prihvatiti mirenje

U praksi se susrećemo s percepcijom kako odvjetnika tako i stranaka u sporu koji je već u određenoj fazi pred sudom kako je postupak mirenja nemoguće provesti jer je “stvar” na sudu.

To je sasvim pogrešno shvaćanje mirenja jer je dopušteno predlagati mirenje u bilo kojoj fazi parničnog postupka pred sudom. Stoga ukoliko ste u toj situaciji promislite obzirom na okolnosti postupka bi li vam koristilo predložiti drugoj strani ili pak prijedlog druge strane za mirenjem prihvatiti. Puno bolje bilo bi kada bi u ranoj fazi spora strane prihvatile mirenje kao rješenje jer tada još neće imati sudskih troškova. U toj fazi mogućnost konstruktivnog dijaloga je dobra jer strane mogu neformalno izmjenjivati informacije o prirodi spora kako ga one vide.

Analizirajte odnose s klijentima svakodnevno

U mnogim slučajevima kada ste u prilici podići tužbu protiv klijenta koji nije na vrijeme i kvalitetno ispunio svoju obvezu slavodobitno pravni savjetnik će vas potaknuti na tužbu. No prije podizanja tužba valjalo bi razmisliti o svim aspektima odnosa s klijentom kojega namjeravate tužiti i protiv kojega biste eventualno dobili tužbu ili ona neće pak biti prihvaćena u cijelosti ili bi zbog pogrešne pripreme bila odbačena. Ova analiza trebala bi obuhvatiti procjene mogućih šteta, vjerojatnost uspjeha svakog od tužbenih zahtjeva, izračun troškova postupka za svaku fazu predmeta te analiza posljedice za odnose s javnošću i druge troškove, ako stvar ne uspije. Stoga je mirenje-posredovanje u ovoj analizi činjenica koju bi trebalo ozbiljno uzeti.

Pripremite se s svojim timom prije medijacija

Bez obzira jeste li u osobnom sporu ili pak predstavljate trgovačko društvo važno je da se dogovorite oko zajedničkog nastupa prema drugoj strani pred miriteljem. Pripremite samo važne stvari koje su bitne za postupak i dogovorite tko će u ime tima biti “glasnogovornik”. Često se dogodi kako u tijeku postupka osobe iste strane imaju oprečne stavove i mišljenja što otežava komunikaciju unutar tima, a onda opterećuje i sam tijek mirenja s drugom stranom.

Budite spremni na iznošenje svih okolnosti spora, te čuti i drugu stranu

Na prvom sastanku strane obično ispričaju argumentirano svoju stranu priče na kojoj ustraju i vrlo često izbjegavaju čuti odgovor druge strane. To je faza u kojoj se osuđuje druga strana i brani vlastita pozicija. Sudionici često imaju potrebu“olakšati dušu“ te se stvar može i pogoršati. Uz vrsnog miritelja brzo ćete prijeći ovu fazu ukoliko svaka od strana započne slušati što druga strana iznosi i prepoznavati stvarne probleme odnosa i druge čimbenike koji opterećuju odnos.

Pridržavajte se pravila Bontona

Medijacija je postupak koji nam pruža mogućnosti da sami riješimo problem. Često u neformalnom okruženju bez autoriteta sudnice u kojoj se stranke ipak suzdržavaju u izjavama i ponašanju, popuste im kočnice i dogode se ljutiti ispadi, izljevi teških riječi što nužno “zove” na istovjetan odgovor, a tada bi vam se moglo činiti kako je nemoguće riješiti vaš slučaj mirenjem. Pripremite se i na takve scene. Važno je da se sudionici ponašaju profesionalno i odgovorno tijekom trajanja postupka. Izbjegavajte prekidati drugu stranu dok govori te pokušajte se suzdržati od “govora tijela” koji bi poručivao gađenje ili neodobravanje

Budite spremni na kompromise

Medijacija nudi pobjednički završetak za sve strane u postupku ili će se postupak neuspješno završiti. Stoga pokušajte sagledati na koje ste ustupke spremni i koje postupke očekujete da druga strana poduzme kako bi vi pristali na zaključenje sporazuma.

Tijekom cijelog postupka ,a posebno na samom kraju ukoliko sastavljate tekst sporazuma u čemu će vam pomoći miritelj slobodno je i poželjno korištenje i odvjetničkih usluga.

Ne propustite priliku dogovorite načine rješavanja budućih sporova

Kada riješite spor medijacijom i dalje u pravilu ostajete u poslovno,osobnom odnosu s drugom stranom. To zasigurno ne znači kako se u budućnosti neće pojaviti novi konflikti.

Nakon uspješnog postupka medijacije nemojte propustiti, a na to će vas podsjetiti i miritelj da ugovorite postupke načine i procedure rješavanja budućih konflikata i sporova.

Uspješno riješen jedan spor mirenjem ima za posljedicu poboljšanje komunikacije stranaka, njihov odnos je temeljen na međusobnom uvažavanju, a ne kao prije na optuživanju i vodi ka kvalitetnijem odnosu i boljoj poslovnoj suradnji. Iskustvo mirenja potiče strane na gledanje na konfliktne i sporne situacije kao na priliku za unapređenje odnosa, a ne nužno na poziv za put u skupo i neizvjesno te dugotrajno parničenje.

  Novosti - Povratak