ADR ASSEMBLY BRUSSELS 2018

Predsjednik Centra za mirenje “MEDIJATOR” Stipe Šola sudjelovao je na Skupštini Alternativnog rješavanja potrošačkih sporova (ADR-a) održanoj u Bruxellesu 11. i 12.  lipnja u organizaciji Europske komisije.

Centra za mirenje “MEDIJATOR” Odlukom MINGPO-a od 11. svibnja 2016. godine, notificiran  je kao tijelo za alternativno rješavanje potrošačkih sporova. Nadležan je za rješavanje svih domaćih i prekograničnih online i offline potrošačkih sporova između potrošača s boravištem u Europskoj uniji i trgovaca s boravištem u Republici Hrvatskoj. Europska komisija registrirala je Centra za mirenje “MEDIJATOR”, na temelju Odluke MINGPO-a, na svojoj mrežnoj stranici, na Platformi za online rješavanje potrošačkih sporova nastalih oko domaće i prekogranične kupnje putem interneta.

Skupština ADR-a  okupila je oko 450 sudionika, predstavnika europskih stručnih tijela za alternativno rješavanje potrošačkih sporova i dionika.

Skupština je poslužila kao forum za razmjenu najboljih praksi, umrežavanje sudionika i raspravu o najučinkovitijem rješavanju potrošačkih sporova na alternativan ili online način.

Tijekom Skupštine održano je i nekoliko stručnih radionica

ADR modeli – čiji je cilj bio pružiti korisnu orijentaciju novim sudionicima o različitim modelima alternativnog rješavanja potrošačkih sporova te omogućiti umrežavanje i razmjenu znanja.

Osiguranje učinkovitosti i kvalitete – cilj je ove radionice bio razmjena znanja, ideja i najboljih praksi kako bi se osigurala učinkovitost i kvaliteta ADR-a.

Izazovi za ADR – na radionici su se identificirale prepreke s kojima se suočavaju ADR tijela i dali prijedlozi za njihovo prevladavanje i rješavanje. Umrežavanje i suradnja – ovom radionicom utvrdili su se postojeći modeli i prednosti suradnje između ADR tijela koji uključuju razmjenu slučajeva, dijeljenje programa obrazovanja, zajedničke projekte itd.

  Novosti - Povratak