U ZAGREBU ODRŽANA 1. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA MEDIJATORA JUGOISTOČNE EUROPE

U Zagrebu u hotelu „Dubrovnik“ 22.10.2016 u organizaciji Centra za mirenje „Medijator“ održana je 1. Međunarodna konferencija medijatora jugoistočne Europe o medijaciji i razvoju komunikacije. U radu konferencije sudjelovali su medijatori iz Republike Makedonije, Republike Srbije, Bosne i Hercegovine te domaći iz Republike Hrvatske.

Konferencija je održana u tri tematska bloka. U prvom na temu „Medijacija u praksi u zemljama JI Europe i kako je unaprijediti“ predavači dr.sc. Srđan Šimac , Blažo Nedić dipl.iur, prof. dr. Muharem Selimović te prof. Ljupčo Sotiroski izložili su aktualni medijacijski trenutak u četiri zemlje ovog prostora.

U drugom tematskom bloku „Komunikacija i medijacija učinkovite tehnike za upravljanje i rješavanje konflikata i sporova“ svoja iskustva u konkretnim medijacijskim slučajevima u različitim vrstama sporova onim u obitelji, gospodarskim i radnim odnosima izložili su medijatori Vjeran Malenica, Estera Rakić, Esad Bećirović, Siniša Ravlić. O značaju komunikacijskih vještina u medijaciji zanimljivo predavanje održao je Slave Mladenovski. Iskustva odvjetnika u slučajevima gdje je umjesto sudovanjem ostvario za klijenta brzo i učinkovito rješenje slučaja medijacijom prezentirao je Danijel Pribanić odvjetnik iz Zagreba. Gorazd Đurović prezentirao je svoje viđenje suštine Sporazuma o pristupanju medijaciji kao i mogućeg ostvarenja zakonitosti postignutog sporazuma u medijaciji. Sva izlaganja predavača bila su iznimno zanimljiva, stručna i potrebna za sve sudionike konferencije

U trećem tematskom bloku održan je okrugli stol koji je moderirao Stipe Šola, a o temi  „Doprinos medijatora u izgradnji međusobnog povjerenja, suživota i tolerancije na prostoru JI Europe“. U otvorenoj raspravi sudjelovala je većina nazočnih medijatora, a po završetku rasprave usuglašeni su i zaključci koji su ujedno i zaključci rada konferencije, a odnose se na slijedeće:

  • Potrebno je daljnje provođenje aktivnosti na okupljanju medijatora,
  • Potrebno je sustavno raditi na poduzimanju aktivnosti u promociji medijacije,
  • Potrebno je daljnja edukacija medijatora kao i održavanje godišnjih tematskih konferencija medijatora JI Europe poput ove prve održane u Zagrebu,
  • Potrebno je raditi na ustrojavanju edukacijskih medijacijskih programa primjerenih specifičnostima određenog područja konflikata i sporenja, te prema specifičnosti lokalnih zajednica u kojima ti konflikti i sporovi nastaju,
  • Medijacija bi trebala naći svoje mjesto i u školskim kurikulima zemalja prostora JI Europe.

 

Konferencija je organizirana pod visoki pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića čija je osobna izaslanica  mr.sc Marinka Bakula-Anđelić i otvorila rad konferencije. U ime partnera organizatora Udruge „Hrvatska pomaže“ na konferenciji je sudjelovala gospođa Đurđa Adlešič bivša potpredsjednica Vlade RH te Sabora RH. Zamjenik ministra uprave Žarko Katić dipl. iur.  pozdravio je skup, a pročitano je i pozdravno pismo iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović.

Organizator ove kako se pokazalo uspješne Konferencije medijatora zahvaljuje se svim sudionicima, posebice predavačima. Na poseban način zahvaljujemo dragim kolegama i kolegicama iz Republike Makedonije, Republike Srbije te Bosne i Hercegovine na dolasku i doprinosu izgradnji medijacije na ovom prostoru. Iza nas je veliki posao, a već danas krećemo u aktivnosti za organizaciju 2. Međunarodne konferencije medijatora Jugoistočne Europe 2017. godine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn