Pokretanje postupka mirenja nije slabost stranke u sporu već želja da se spor riješi što prije uz minimalne troškove

Čak 50% postupaka mirenja koji je tijekom ove godine pokrenut pred Centrom za mirenje “Medijator” nije prihvatila druga strana.

Glavni razlog zbog kojega druga strana nije prihvatila mirenje je u tome što strana kojoj se predlaže mirenje tu činidbu vrlo često protumači na način da je strana koja predlaže mirenje shvatila kako je njen položaj u sudskom postupku oslabljen te da bi na ovaj način željeli izbjeći katastrofalne posljedice sudske presude.

To naravno može biti i motiv strane koja predlaže mirenje no da li je to uvijek tako?

Iz dosadašnjeg iskustva proizlazi kako je mirenje pokretala strana u postupku koja je zapravo imala namjeru ili je već pokrenula sudski postupak. Prema onome što su iskazivali zapravo je i razlog pokretanja u tome što su u mirenju prepoznali mogućnost brzog postizanja rješenja spora. Motiv pokretanja postupka mirenja bio je u smanjenju troškova, najvažnije vremena koje je potrebno za rješenje spora. Isto tako mogućnost izravnog pregovora s drugom stranom oko zajedničkog spora i kreiranje rješenja bili su poticaj za pokretanje postupak mirenja. Uz činjenicu ako u postupku mirenja ne postignu sporazum i dalje je sudski postupak opcija kojoj se uvijek može pokrenuti odlučile su se “bar pokušati”.

Konačno postupci koji su pred Centrom za mirenje “Medijator” pokrenuti i od druge strane prihvaćeni provedeni su i uspješno okončani – nagodbama.

Stoga ukoliko sami niste pokrenuli postupak mirenja, a to učini strana s kojom ste u sporu preporučamo da mirenje – posredovanje uzmete kao alat s kojim možete doći do cilja, sudski arbitražni ili neki drugi postupak mogu biti alternativa za mirenje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn